Τι κάνει τον πράσινο καφέ διαφορετικό

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν ενώσεις γνωστές ως χλωρογενικά οξέα. Πολλά άλλα τρόφιμα όπως τα βατόμουρα, οι ντομάτες και οι μελιτζάνες περιέχουν επίσης αυτά τα οξέα, αλλά ο καφές έχει υψηλότερα επίπεδα από όλα αυτά.

Το χλωρογενικό οξύ και ένα από τα παραπροϊόντα του, το καφεϊκό οξύ (καμία σχέση με την καφεΐνη) είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι πολλά από τα οφέλη του καφέ για την υγεία οφείλονται στην παρουσία αυτών των οξέων.

Ωστόσο, ένα αστείο πράγμα συμβαίνει όταν καβουρδίζετε κόκκους καφέ. Καθώς παίρνουν περισσότερη γεύση, τους Τα επίπεδα του χλωρογενικού οξέος μειώνονται δραματικά.

Με άλλα λόγια, οι μη καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ενώσεων που πιστώνονται με ιατρικά οφέλη και οφέλη ευεξίας – ή για να το θέσω ακόμα πιο απλά, ο πράσινος καφές είναι καλύτερος για εσάς από τον καβουρδισμένο καφέ.

Υπάρχει μια άλλη διαφορά μεταξύ του πράσινου και του κανονικού καφέ: τα επίπεδα καφεΐνης τους.

Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε, καθώς οι ποικιλίες φασολιών και οι μέθοδοι ψησίματος έχουν όλες αντίκτυπο. Ωστόσο, το ψήσιμο κόκκων καφέ μειώνει αργά την ποσότητα καφεΐνης στον καφέ. Το σκούρο ψητό, για παράδειγμα, έχει λιγότερη καφεΐνη από το ανοιχτό ψητό.

Έτσι, ο καφές που παρασκευάζεται από ωμούς πράσινους κόκκους καφέ, οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί καθόλου στη διαδικασία ψησίματος, θα περιέχει λίγη περισσότερη καφεΐνη από ένα ελαφρύ ψητό και πολύ περισσότερη από τα πιο σκούρα ψητά. (Αυτό δεν ισχύει για το εκχύλισμα πράσινου καφέ· η χρήση του θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη πρόσληψη καφεΐνης.)

Τώρα που οι συγκρίσεις έχουν απομακρυνθεί, ήρθε η ώρα να φτάσουμε στις ενότητες αυτού του άρθρου που ενδιαφέρουν περισσότερο τους περισσότερους αναγνώστες.

Οφέλη για την υγεία του πράσινου καφέ

Η μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με την υποτιθέμενη ικανότητα του εκχυλίσματος πράσινου καφέ να βοηθά στην απώλεια βάρους αξίζει τη δική της ενότητα – και ποιοι είμαστε εμείς να πούμε όχι;

Θα αποδομήσουμε αυτή τη συζήτηση μετά από μια σύνοψη των λιγότερο αμφιλεγόμενων ιατρικών και ευεξίας οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο πράσινος καφές.

Σάκχαρο αίματος και διαβήτης

Μια σειρά από μελέτες έχουν αναφέρει ότι ο πράσινος καφές (ή το εκχύλισμα του, λαμβανόμενο σε μορφή συμπληρώματος) μπορεί βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας, των επιπέδων τριγλυκεριδίων και του γενικού προφίλ λιπιδίων; Όλα συνδέονται περίπλοκα με την ανάπτυξη ή τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά χλωρογενικά οξέα που περιέχονται στον πράσινο καφέ μπορούν βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, κύριες αιτίες διαβήτη, σε προδιαβητικούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί τόσο σε υγιείς όσο και σε παχύσαρκους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Πίεση αίματος

Έχουν υπάρξει πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα και κλινικές δοκιμές που δείχνουν την ικανότητα του εκχυλίσματος πράσινου κόκκου καφέ και των χλωρογενικών οξέων να χαμηλή πίεση αίματος σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, ενώ επίσης βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους.

Φαίνεται βεβαίως ότι η χρήση εκχυλίσματος πράσινου καφέ ή συμπληρωμάτων διατροφής θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό στη θεραπεία της υπέρτασης, αν και η χρήση οποιωνδήποτε εναλλακτικών ιατρικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία ασθενειών ή ασθενειών θα πρέπει πάντα να καθαρίζεται πρώτα από τον επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας.

Υψηλή χοληστερόλη

Μια μετα-ανάλυση έρευνας που διεξήχθη σχετικά με την ικανότητα του εκχυλίσματος πράσινου κόκκου καφέ να αντιμετώπιση των επιπέδων χοληστερόλης δείχνει μεγάλη υπόσχεση για την προσέγγιση.

Βελτιώσεις της ολικής χοληστερόλης, της HDL (καλής) χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης έχουν όλες αποδειχθεί σε ασθενείς που χρησιμοποιούν συμπληρώματα εκχυλίσματος πράσινου καφέ.

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

Οι μελέτες σχετικά με την ικανότητα του πράσινου καφέ ή του εκχυλίσματός του να θεραπεύει μια σειρά από άλλες ασθένειες ή ιατρικές παθήσεις είναι, σε αυτό το σημείο, ασαφείς.

Ωστόσο, υπήρξαν μερικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα μελέτης, όταν τα χλωρογενικά οξέα ή ο πράσινος καφές δοκιμάστηκαν για τη βελτίωση της διάθεσης και της εξάντλησης, της εγκεφαλικής λειτουργίας και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ και οι βακτηριακές λοιμώξεις.

Υπάρχουν επίσης ενθαρρυντικές προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα ή δοκιμαστικούς σωλήνες που δείχνουν ότι τα χλωρογενικά οξέα στον πράσινο καφέ μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, καθώς και πιο σοβαρές μορφές της νόσου συμπεριλαμβανομένων πνεύμονας, συκώτι, στήθος και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Και όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα χλωρογενικά οξέα είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, θεωρητικά ικανά να καταπολεμήσουν τις βλάβες των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη πολλών ασθενειών.

Εκχύλισμα πράσινου καφέ ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο πράσινος καφές διαφημιζόταν ευρέως ως μια θαυματουργή θεραπεία για την παχυσαρκία.

Πολυάριθμοι κατασκευαστές, στους οποίους δόθηκε ένα άλμα στην αρχή από τον Αμερικανό παρουσιαστή τοκ σόου Doctor Oz, πίεζαν τα συμπληρώματα πράσινου καφέ λόγω των μελετών σε ζώα που υποτίθεται ότι έδειξαν ότι ο πράσινος καφές έκανε καλύτερη δουλειά. μείωση του σωματικού βάρους και της συσσώρευσης λίπους παρά εικονικά φάρμακα.

Πραγματοποιήθηκαν μόνο μερικές ανθρώπινες μελέτες για το θέμα και μια ανάλυσή τους από τον Βρετανό επιστήμονα Igho Onakpoya διαπίστωσε ότι δεν ήταν αξιόπιστες. ήταν κακή κατασκευή και διεξαγωγή σε πολύ σύντομες διάρκειες.

Καμία μεταγενέστερη έρευνα δεν υποστήριξε τους ισχυρισμούς απώλειας βάρους και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν απορρίψει την πιθανότητα ότι το εκχύλισμα πράσινου καφέ μπορεί να χρησιμεύσει ως βοήθημα απώλειας βάρους. Ωστόσο, οι πωλήσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Πιθανές παρενέργειες του πράσινου καφέ

Δεν είναι όλα τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα που είναι καλά για εσάς καλοήθη. πολλά έχουν επίσης πιθανά μειονεκτήματα. Ο πράσινος καφές δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά οι πιθανές παρενέργειές του είναι μικρές.

Το πρώτο είναι προφανές, και οφείλεται στον πράσινο καφέ περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χειριστούν μέτριες ποσότητες καφεΐνης, φυσικά, αλλά όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο άγχους και δυσκολίες ύπνου.

Δεν υπάρχει κανένας σταθερός κανόνας για το πόσο πράσινος καφές είναι «πολύ», αφού ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη. Αλλά το να πίνετε τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια την ημέρα φαίνεται να είναι η διαχωριστική γραμμή.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά από την άλλη, το χλωρογενικό οξύ στον πράσινο καφέ μπορεί χαμηλή πίεση αίματος.

Αυτά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα μπορεί να είναι ένα ζήτημα για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης, επομένως θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή πριν προσθέσουν πράσινο καφέ ή συμπληρώματα πράσινου καφέ στην καθημερινή τους ρουτίνα.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λ. Βεΐκου 30 Γαλάτσι τκ11147